DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE PRI KÚPE POZEMKU

„Chcem kúpiť pozemok na bývanie v rodinnom dome. Na čo si mám dať pozor?“ -pýtate sa.

Veľmi dôležite informácie, ktoré Vám môžu zachrániť množstvo financií a pevné nervy si dôkladne preverte. A to:

 

ÚPI

ÚPI(územno-plánovacia informácia) je informácia o tom, na aký účel je daný pozemok určený podľa územného plánu obce, v ktorej sa pozemok chystáte kúpiť. Vďaka nemu zistíte, či je vhodný na stavbu rodinného domu, obchodných priestorov a pod.. Taktiež dáva informáciu o tom, aký je maximálny koeficient zastavanosti nehnuteľnosťou, do akej výšky je možné stavať, koľko môže mať podlaží atď. Táto informácia sa vydáva po podaní žiadosti na príslušný obecný/stavebný úrad.

📌TIP: Ak sa chystáte kupovať pozemok na hypotéku pripravte si ho včas vopred, pretože od Vás bude požadovaná kvôli správnosti vypracovania znaleckého posudku.

 

Prístupová cesta k pozemku

Sú dve možnosti vlastníctva cesty.

  • Cesta je vo vlastníctve obce
  • Cesta je v osobnom vlastníctve

Prvá možnosť je pre Vás tou najjednoduchšou. V tom prípade nemusíte ohľadom cesty riešiť nič. V druhom prípade, cesta je v osobnom vlastníctve, je potrebné odkúpiť podiel na ceste alebo zriadiť vecné bremeno prechodu cez súkromný pozemok, aby sa náhodou nestalo, že si daný majiteľ zmyslí, že Vás jednoducho k svojmu pozemku nepustí a Vy s tým nespravíte nič.

📌TIP: Uistite sa, či prístupová cesta a podiel na nej(ak ho odkupujete) je v rámci metráže pozemku alebo sú to m2 navyše k pozemku.

 

Ťarcha na pozemku

Pri kúpe akejkoľvek nehnuteľnosti si vždy prezrite jej list vlastníctva tzv. LV-čko. V ňom sa v časti C nachádzajú ťarchy. Tie Vám určujú momentálny právny stav nehnuteľnosti. Napr. či sú tam exekúcie atď.. List vlastníctva si jednoducho stiahnete zadarmo na portály katastra.

📌TIP: Hneď nepanikárte, ak tam nejakú nájdete. Prečo? Pretože je druh ťarchy, ktorý je prijateľný ako napríklad ťarcha banky, ktorá si tam uplatnila záložné právo, keď si na danú nehnuteľnosť bral úver. Ťarcha jednoducho zmizne, keď sa úver splatí alebo sa ťarcha presunie na inú nehnuteľnosť.

Michael Moroz

certifikovaný realitný poradca

Zdieľať
Ďalšie články

Kontakt

Bc. Michael Moroz
certifikovaný realitný poradca


+421 948 901 182

michael.moroz@eqreal.sk

Jesenského 27
Kosice, Slovakia



EQUILIBRIO CAPITAL Real Estate, s.r.o.
Krosnianska 696/37, 040 22 Košice
IČO: 51407388
DIČ: 2120708546
IČ DPH: SK2120708546 (platca DPH)
Zapísaná v OR Košice I, oddiel: SRO, vložka číslo: 43378/V

www.eqreal.sk

Pýtajte sa,
rád odpoviem

Skopírovať e-mailovú adresu alebo vyplňte formulár ↓
Skopírované

michael.moroz@eqreal.sk