SOM PRIPRAVENÝ PREDAŤ SI NEHNUTEĽNOSŤ SÁM?

Čoraz viac ľudí rieši dilemu: „Mám predávať sám alebo cez realitnú kanceláriu?“

 

Táto otázka delí ľudí na dve skupiny. Jedna skupina skalopevne tvrdí, že spolupráca s realitnou kanceláriou sú vyhodené peniaze do vzduchu a druhá skupina zastáva názor, že predávať svoju nehnuteľnosť bez realitnej kancelárie je hazard s vlastným majetkom. Práve preto, pred tým než sa rozhodnete pre jednu alebo druhú alternatívu, prosím zodpovedajte si nasledujúce otázky:

 

  1. Viete, ako pri predaji pomôžu kvalitné a profesionálne fotografie (video), a aká výhoda z toho plynie, keď sa pripraví nehnuteľnosť pred fotením tzv. HOMESTAGING?
  2. Viete, ako správne nastaviť cenu nehnuteľnostipostup na jej úspešný predaj? Čo spôsobuje dlhodobo príliš vysoká cena? Čo sa stane, keď je nehnuteľnosť príliš dlho v predaji?
  3. Viete, aké informácie by mal obsahovať inzerát na predaj nehnuteľnosti? Ako ju inzerovať, tak aby sa k nej dostalo, čo najviac potenciálnych kupcov? Aké portály inzercie s nehnuteľnosťami sú najnavštevovanejšie?
  4. Viete, kto v skutočnosti volá ako prvý na súkromné inzeráty nehnuteľností? Koľko realitných maklérov bude telefonovať? Ste pripravený na to, čo všetko Vám budú schopní povedať, aby získali Vašu nehnuteľnosť za každú cenu do ponuky ?
  5. Máte dostatok času na obhliadky nehnuteľnosti s potenciálnymi kupcami? Viete, že to môžu byť aj realitní makléri, ktorý ani nemajú dohodu o zastupovaní budúceho kupujúceho?
  6. Viete, z akého dôvodu je dôležité podpísať dohodu o rezervácii pri predaji nehnuteľnosti, a ako Vás ochraňuje? Ako správne nastaviť dobu rezervácie, ak kupujúci chce použiť vlastné peňažné zdroje alebo prostredníctvom úveru, tak aby nedošlo ku nedodržaniu termínov a následnej sankcii?
  7. Viete, akým spôsobom prebieha predaj, ak sa kupujúci rozhodne financovať Vašu nehnuteľnosť prostredníctvom hypotekárneho úveru?
  8. Viete, čo znamená skrytá vada nehnuteľnosti, a čo to spôsobí, ak o nej neinformujete kupujúceho?
  9. Viete, aké ustanovenia zákona upravujú náležitosti kúpnej zmluvy, tak aby kataster povolil vklad vlastníckeho práva? Aké príslušenstvo sa prevádza spolu s bytom? Čo sa považuje za bytový a nebytový priestor? Koho podpisy na kúpno-predajnej zmluve musia byť overené?
  10. Viete, ktoré ustanovenia zákona treba dodržať, aby kataster neprerušil konanie návrhu na povolenie vkladu? Kto môže podať návrh na povolenie vkladu na katastrálny odbor, a čo to môže spôsobiť?
  11. Viete, čo je dôležité nezabudnúť pri odovzdávaní nehnuteľnosti?
  12. Z akého dôvodu vôbec uvažujete nad samopredajom?

 

Pomoc profesionála pri predaji nehnuteľností je častokrát práve to, čo ľudia oceňujú najviac. Vďaka nemu Váš predaj nehnuteľnosti už nemusí byť nočná mora, no práve naopak. Radosť z predaja nie je len fantastickou rozprávkou, ale môže byť aj bezpečnou realitou!

Michael Moroz

certifikovaný realitný poradca

Zdieľať
Ďalšie články

Kontakt

Bc. Michael Moroz
certifikovaný realitný poradca


+421 948 901 182

michael.moroz@eqreal.sk

Jesenského 27
Kosice, Slovakia



EQUILIBRIO CAPITAL Real Estate, s.r.o.
Krosnianska 696/37, 040 22 Košice
IČO: 51407388
DIČ: 2120708546
IČ DPH: SK2120708546 (platca DPH)
Zapísaná v OR Košice I, oddiel: SRO, vložka číslo: 43378/V

www.eqreal.sk

Pýtajte sa,
rád odpoviem

Skopírovať e-mailovú adresu alebo vyplňte formulár ↓
Skopírované

michael.moroz@eqreal.sk